Tapahtunut vielä aiemmin: Pettymyksiä, esittelyjä, tarjouksia, huonoja välittäjiä & kiinnostusta alaan

On varmasti helppo kuvitella, kuinka raivostuttavaa on löytää täydellinen kohde. Siis täydellinen. Ja sitten se menee ohi.

Jokin aika sitten löysin sinä samana iltana ilmoitetun kohteen. Talo oli täysin saneerattu, katosta lattiaan tai paremminkin vesikatosta maa-ainekseen saakka. Ja luonnollisesti sama koski huoneistoa, jossa ei tämän jälkeen oltu edes asuttu. Hinta oli samassa linjassa, kuin naapuritaloissa, jotka odottelivat putkiremonttia ja ties mitä. Siis täydellinen sijoituskohde. Ja voin sanoa, ettei sijainnissakaan ollut yhtään valittamista. Vastikekin oli kohtuullinen, ellei jopa edullinen.

Oli ilta ja jo jonkin verran myöhä. Ajattelin olevani fiksu ihminen, kun en häiritse välittäjää soittamalla. Tämän sijaan täytin yhteydenoottolomakkeen. Välittäjä soittikin seuraavana päivänä n. 12.00 aikaan ja kertoi menevänsä toisen asiakkaan kanssa katsomaan kohdetta klo 14.00. Mainitsi myös, että voisin tulla samalla mukaan. Muuten ihan hyvä juttu, mutta minun piti olla tuolloin töissä. Sovimme kuitenkin, että tulen katsomaan asuntoa klo 18.00.

Iltapäivä meni ja kello alkoi olla kohta jo viisi. Tässä kohtaa iloitsin, että tuo klo 14.00 asiakas ei ilmeisesti ostanut. Olisin siis saamassa kohteen itselleni. Suunnitelma oli yksinkertainen: rahat tiskiin ja menoksi. Olin ajamassa kohti kotia, kun välittäjä soitti. “Ei tarvitse tulla, kohde myytiin heti”. Ja sitten alkoi kaikkien muiden kohteiden suoranainen tyrkytys. Piti vääntää rautalangasta, etten ole kiinnostunut, ellei hänellä ole esittää jotain, mitä en jo olisi mm. Etuovesta tai Oikotieltä jo päässyt tutkimaan. Lisäksi harmittelin, kun olin ollut ensimmäinen yhteydenottaja, miksi jonkun annettiin kiilata minun ohitseni. “Et päässyt tulemaan ehdotettuun aikaan” oli vastaus tähän.

Nopeat siis todellakin syövät hitaat tässä hommassa ja tästä opinkin olemaan nopea ja kiilaamaan myös muiden eteen.

No kohteita menee ja tulee.

Jatkoksi kävimme puolisoni kanssa katsomassa kohdetta, jossa putkiremontti oli juuri loppumetreillään. Tilaisuus oli yleinen esittely perinteisesti sunnuntai iltapäivällä. Ihan kiva asunto, ok paikalla, mutta hintaa asunnolla oli 15 000e enemmän, kun vastaavilla samassa talossa vähän ennen putkiremonttia ja tähän lisäksi olisi tullut maksettavaksi vielä putkiremontin kulut (arviolta 12 000e).

Ajatus kohteesta oli selvä. Ostetaan pois, kunhan myyntihinta on edes lähellä noita aiemmin myytyjä. Ei se arvonnousu nyt noin huimaa ole.

asunto

Esittelyssä oli hyvin käviöitä, mutta kukaan ei joutunut ahtauden takia odottelemaan ulkona tai muutenkaan väistelemään toisia luonnottomasti. Asia mikä pisti ärsyttämään oli välittäjä. Voiko olla liian vaikeaa esim. huomioida näyttöön saapuvat ihmiset, kätellä ja esittäytyä? Ja sama homma pois lähtiessä? Ei, ei luulisi olevan. Esittelyssä yritin avata hintakeskustelua, mutta välittäjä oli enemmän kiinnostunut keskustelmaan n. 50v naisen kanssa, joka jaksoi olla innoissaan ties mistä. Lähdimme pois, päätä pyörittäen ja ajatellen, että jos ei palvelua saa, niin turhaan täällä ollaan. Ja varmasti tuo yksi, jolle kaikki oli niin mahtavaa asunnon ostaisi täyteen hintaan.

Tein muuten pienen havainnon tuossa esittelyssä. Olimme kävijöiden keski-ikää n. 30v nuorempia.

Yllätyksekseni seuraavana iltapäivänä kohdetta ei kukaan ollut ostanut. Soitin välittäjälle ja tein suullisen tarjouksen -9000e pyyntihinnasta, johon sain vastatarjouksen -4000e pyyntihinnasta ja lupasin harkita asiaa. Laskin seuraavana yönä tuon olevan vielä liikaa. Varsinkin kun lähtökohtaisesti hintaa oli +15 000e “ylimääräistä” ja melkein saman suuruinen lainaosuus vielä tulossa. Seuraavana aamuna oli jälleen soittoa välittäjälle luvassa.

Kerroin haluavani tutustua kohteen papereihin (ei onnistunut esittelyssä) ja, että olisin valmis tekemään uuden tarjouksen. Sovimme tapaamisen heidän toimistolleen kuuden pintaan ja kävimme asianmukaiset paperit läpi. Oli tarjouksen teon aika, jolloin mainitsin, että tulisin maksamaan asunnosta hieman vastatarjousta vähemmän. En tiedä, oliko välittäjä jostain ihmeen syystä käsittänyt, että olen tarjoamassa tuota vastatarjouksen summaa, mutta nyt yllättäen sen alle menevää tarjousta hän ei suostunut vastaanottamaan. En edes päässyt kertomaan summaani, kun homma meni jo jäihin. Mietin vain jälkeenpäin, mitä ihmettä tuo välittäjä odotti?

Kohde roikkui myynnissä vielä viikkoja ja lähetin välittäjälle sähköpostin, joko hän olisi jo valmis kuulemaan tarjoukseni, mutta en saanut edes vastausta.

Tässä vaiheessa kiinnostus kiinteistönvälitysalaan alkoi tehdä kasvuaan. Ei voisi olla kovin hankalaa businesta jos ihmisiä kohtelisi asiallisesti, käyttäytyisi & esittäytyisi fiksusti. Kävin jopa keskustelemassa aiheesta erään alan kansainvälisen yrityksen kanssa, jonka paikallinen omistaja oli täysin samaa mieltä.

Ainoa mihin homma tyssäsi oli palkkiot ja lähtökohdat. Aloittavan alan ulkopuolelta tulevan henkilön ei oleteta pärjäävän ja tämän lisäksi palkkiot tälläiselle henkilölle ovat “kokeneita” huonommat. Toisin sanoen: ei motivoivaa palkkausta, ellet tee tulosta firmalle vähintään 100 000e vuodessa.

Onkohan tällä täysin provisiopohjaisella alalla nyt vähän jokin pielessä. No tämä ainakin selittää huonot välittäjäkokemukset. Loppupeleissä kiinnostaisiko sinua n. 750 e palkkion takia vääntää ja kääntää kauppaa yksiöstä. Varsinkin kun oletus on, että kauppoja kuukaudessa sinulle tulee aloittavana yksi – kaksi, ja kokeneena maksimissaan kolme kuukaudessa? Karua totuuttaan kertoo myös välittäjien autot (tai siis ne, joilla ei ole friman puolesta työsuhdeautoa). Viimeisen reilun puolenvuoden ajanjakson aikana lähes vakioksi on muodostunut noin kymmenen vuotta vanha Nissan Micra, Peugeot 206, Ford Focus, VW Polo tai muu vastaava max. 5000e auto. Toki poikkeuksiakin on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *