Pikavippeihin sijoittaminen?

Mietin tässä hieman kun vuosi vaihtui, että joskos sitä olisi samalla hyvä aika hieman muokata tuota omaa sijoitusstrategiaani. Olen tähän asti keskittnyt hyvin vahvasti tähän asuntosijoittamiseen, mutta on monia muitakin todella mielenkiintoisia ja lupaavia tapoja sijoitella rahojaan. Eräs erikoisista ja mitä olen vähemmän kuullut puhuttavan on pikavipit, tai lähinnä vippejä tarjoaviin yrityksiin sijoittaminen.

Pikavippi yrityksiä on nykyään todella monta erilaista, ja ne kaikki kilpailevat kovasti asiakkaista. Tämän takia osa niistä on alkanut houkutella sijoittajia tarjoamalla melko kovaakin tuottoa heille rahaa antaville. Näillä yrityksillä on yleensä tosi hyvät katteet, jonka ansiosta ne voivat luvata jopa 10 % vuosittaista tuloa sijoituksille. Tämä on “riskitöntä” kunhan yritys suostuu sen maksamaan, ja kunhan tämä kyseinen yritys myös pysyy pystyssä.

pikavipit
Voisivatko pikavipit olla vähän tunnettu rahapuu?

Vähän kyllä kiinnostaisi tälläinen sijoittaminen, mutta kysymys on myös siitä, kuinka luotettavia nämä yritykset oikein ovat. Tämä pikalaina ala on hieman hämärän maineen omaava, ja kysymyksenä nouseekin nopeasti mieleen, että voiko siihen oikeasti luottaa? Nämä vippiyhtiöt, maksavatko ne oikeasti tämän tuoton takaisin, vai jääkö se helposti vain lupaukseksi, jos heikommat ajat koittavat.

Mitä olen pikavippeihin nyt vähän tutustunut, niin vaikuttavat tämän alan asiat kyllä lähitulevaisuuden kohdalla aika valoisilta. Ala ei ole enään sellaisen negatiivisen julkisuuden kohteena kuin esimerkiksi vaikka 3 – 4 vuotta sitten, jolloin lyötiin läpi uusi lakikin, jonka piti vaikeuttaa tämän alan toimintaa. Se tuntui saavan kansan tyytyväiseksi, mutta sen vaikutus alan toimintaan jäi kuitenkin lähes olemattomaksi. Vaikka lain piti tehdä mm. pikavippi 24h antamisen mahdottomaksi, on se nykyään vieläkin tietyissä tapauksissa mahdollista järjestää, ja muuten sitä lainaa saa antaa aina päiväsaikaan, vaikka hakemus olisi tullut vasta yöllä.

Vaikuttaakin että tämä ala on ainakin hetken aikaa taas aika turvattu lainsäätäjiltä, ja vippien ja lainojen antaminen saa jatkua samaan malliin myös tulevaisuudessa. Tämä lupaisi hyvää myös alan kehitykselle, joka on kasvanut jo monta vuotta, tosin tämä kasvu on jakautunut aika voimakkaasti useiden alalle saapuvien kesken. Ei ole enään sellaista selvää suurta peluria, vaan alaa hallitsevat todella monet pienet ja suuremmat yritykset. Selvin muutos on tullut ehkä siinä, että pikalainojen antajat ovat enemmän nykyään ulkomaisten firmojen omistuksissa, eikä vain suomalaisten kuten pikavippien kulta-aikana 2000 -luvun puolivälissä.

Itseäni ainakin on alkanut houkutella sijoittaa näihin firmoihin jonkin verran rahaa, koska se on melko simppeli ja helppo keino, jonka pitäisi taata aika kova tuotto. Riski muodostuu hyvin eritavalla kuin esimerkiksi osakemarkkinoilla, jonka takia yritysten toiminta ja näkymät pitää tarkistella erityisen tarkasti. Jos ne kuitenkin ovat vahvat, taidan heittää hieman tilillä lojuvaa rahaa tähän tarkoitukseen, ja raportoida vaikka näillä sivuilla sitten, miten tämä homma oikein on toiminut. Ehkä en viittis ihan noilla 18 vuotialle tarkoitettuihin lainoihin sijoittaa, mutta vanhemille annettavissa riskit ovat pienemmät.

Jos on oikeasti mahdollista saada melkein 10 % tuottoa pienellä riskillä pikaluottojen markkinoilla, kannattaa tämä mahdollisuus käyttää. Pitää kuitenkin olla siis erityisen tarkkana sen suhteen, kelle firmalle rahat antaa. Jos yritys joutuu vaikeuksiin, on korkeahko riski menettää sijoituksena. Lisäksi toisena riskitekijänä on yrityksen luotettavuus, josta kannattaa tehdä myös selkeä kuva ja selvitys.

Jos nämä asiat ovat kuitenkin kunnossa, voi tämä olla mielenkiintoinen ja toimiva keino sijoittaa rahoja ja hajauttaa sijoitusta melko pienellä riskillä kovalle tuotolla. Ei kannata tätä käyttää ainoana sijoituksenaan, mutta osana portfoliota se voi olla ihan toimiva sijoitusväline, kohtuullisella riskillä.

Palaan asiaan kun tiedän tarkemmin, miten tämä on toiminut ja millaisia kokemuksia olen siitä saanut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *